Skip to content

Besparen op kunstmest en bijdragen aan een gezonde bodem

Om een gezonde maïsplant te krijgen, is het belangrijk om een gezonde bodem te hebben, dit start allemaal met een goede bodem structuur. Deze kunt u creëren door gebruik te maken van MOVO Myco. MOVO-Zaden heeft, speciaal voor de teelt van maïs, een hoogwaardige combinatie van zeer effectieve mycorrhiza en bacteriën ontwikkeld. Door gebruik te maken van deze maïszaadcoating hoeft u geen kunstmest meer te gebruiken als rijenbemesting. Daarnaast verbeteren de mycorrhiza schimmels en bacteriën de bodemkwaliteit.

Mycorrhiza

De mycorrhiza voor maïszaden bestaan uit endo-mycorrhiza en gaan een symbiose aan met de wortels van de plant. De plant en schimmel werken samen om een gezamenlijk doel te halen en dat is groeien. De mycorrhiza schimmel heeft zoveel goede eigenschappen dat het kunstmest zou kunnen vervangen. De schimmeldraden vormen samen met de plantenwortels een ondergronds netwerk. De maïsplant verkrijgt veel suikers door fotosynthese, een groot deel van deze suikers sturen ze naar de wortels, en de wortels geven het weer aan de mycorrhiza schimmel af. De mycorrhiza schimmel geeft in ruil daarvoor fosfaten/stikstoffen dus voedingsstoffen aan de maïsplant af. Een mooi samenwerkingsverband.

Mycorrhiza

“Niet alleen mensen doen aan netwerken. Door te verbinden, kun je zoveel meer bereiken.”

Gezonde bodem

Mycorrhiza zorgt samen met andere schimmels en bacteriën voor een optimaal bodemleven. Zij vergroten het wortelstelsel enorm door de vorming van schimmeldraden, waardoor de plant een veel betere aanvoer van voedingsstoffen en water heeft. Het optimale bodemleven is belangrijk voor waterregulatie met het oog op klimaatverandering (extreme weersomstandigheden). De kwaliteit van de bodem bepaalt bijvoorbeeld of regenwater snel wordt opgenomen, hoeveel water kan worden vastgehouden en weer afgegeven in droge tijden.

Voordelen

Kortom, naast dat u met MOVO Myco bespaart op stikstofkunstmest, draagt het ook bij aan het verbeteren van de bodemstructuur. Het samenspel van de plant met bacteriën en schimmels in de bodem, zorgen er voor dat de maïsplant beter groeit en een hogere weerstand krijgt (beter bestand tegen abiotische stress). Tevens bevat de maïs meer mineralen en andere stoffen dan in een teelsysteem waar de micro-organismen zijn uitgeschakeld en de plant rechtstreeks via kunstmest zijn voeding ontvangt.

#biodiversboeren #duurzaam #bodem

Testresultaten MOVO Myco
Back To Top